Fouten in cv: 10 veelvoorkomende cv-fouten

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:sollicitatietips
  • Leestijd:3 minuten gelezen

Fouten in cv: 10 veelvoorkomende cv-fouten!

Veelvoorkomende fouten in cv en slimme tips om ze te ontwijken

Fouten in cv en motivatiebrief? Het komt regelmatig voor! Een indrukwekkend curriculum vitae (cv) is een essentieel hulpmiddel om de aandacht van werkgevers te trekken. Helaas maken veel mensen nog steeds enkele fundamentele fouten in hun cv’s, waardoor ze mogelijk geweldige kansen mislopen. Ontdek hier de meest voorkomende cv-fouten en hoe je ze kunt vermijden om jouw kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

1. Onoverzichtelijke indeling

Een rommelige cv-indeling kan je kansen op een sollicitatiegesprek aanzienlijk verminderen. Werkgevers willen snel de belangrijkste informatie kunnen vinden. Zorg voor een heldere structuur met duidelijk gemarkeerde secties, zoals persoonlijke gegevens, professionele samenvatting, werkervaring, opleiding, vaardigheden en referenties.

2. Te lange cv’s

Een veelgemaakte fout is het produceren van cv’s die te lang zijn. Werkgevers hebben vaak beperkte tijd om cv’s te beoordelen, dus houd het beknopt. Richt je op relevante informatie en beperk je tot één tot twee pagina’s.

3. Onduidelijke doelstelling

Vaag geformuleerde doelstellingen kunnen verwarrend zijn voor werkgevers. Wees specifiek over wat je zoekt en wat je te bieden hebt. Een duidelijke doelstelling kan je cv aanzienlijk kracht bijzetten.

4. Fouten in cv door spelling en grammatica

Fouten in je cv kunnen afleiden van je professionaliteit. Neem de tijd om je cv grondig te controleren op spelfouten en grammaticale fouten. Gebruik ook online tools om extra zekerheid te krijgen.

5. Gebruik van jargon

Hoewel vakspecifieke termen belangrijk zijn, vermijd overmatig gebruik van jargon. Zorg ervoor dat je cv begrijpelijk is voor een breed publiek. Werkgevers kunnen afhaken als ze niet begrijpen wat je bedoelt.

6. Ontbrekende contactgegevens

Vergeet niet om je actuele en correcte contactgegevens te vermelden. Dit omvat je e-mailadres en telefoonnummer. Werkgevers moeten moeiteloos contact met je kunnen opnemen.

7. Te algemeen

Wees specifiek over je prestaties en verantwoordelijkheden in vorige functies. Vermijd algemene bewoordingen en geef concrete voorbeelden van hoe je waarde hebt toegevoegd.

8. Onwaarheden

Eerlijkheid duurt het langst, ook in je cv. Wees eerlijk over je vaardigheden en ervaring. Falsificaties kunnen leiden tot ernstige gevolgen, waaronder verlies van geloofwaardigheid.

9. Ontbrekende actiewoorden

Gebruik krachtige actiewoorden om je prestaties te benadrukken. Vermijd zwakke uitdrukkingen zoals “verantwoordelijk voor.” Actiewoorden geven je cv energie en tonen jou als een proactieve kandidaat.

10. Onaangepaste cv’s

Pas je cv aan op basis van de specifieke functie waarvoor je solliciteert. Een op maat gemaakt cv dat aansluit bij de vacature eist de aandacht van werkgevers.

Door deze veelvoorkomende fouten te vermijden, kun je ervoor zorgen dat je cv opvalt tussen de rest. Neem de tijd om je cv te perfectioneren en vergroot zo je kansen op het krijgen van die felbegeerde baan.

Fouten in cv vermijden? Wij helpen je!

Heb je hulp nodig bij het maken van jouw curriculum vitae? Bekijk dan onze cv templates!